Tuesday, June 10, 2008

Ek gıdalara ilişkin

Ek gıdalarımıza başlayalı 1 ay kadar oluyor. İlk başlarda çok severek ve heyecanla başladık ek gıdalara sonra arada bir dönemde baya bir zorla yedik. Şu aralar ise artık epeyce bir alıştık. Doruk'un en favorisi ise kesinlikle meyveler. Şeftali, elma, kayısı hepsini pek bir iştahla ve keyifle yiyor. Sebze çorbası ile arası o anki açlık durumuna göre değişiyor. En az sevdiği şey ise mama. Bir ara çok severek yediği mamayı şu günlerde baya bir zorlanarak yediriyorum.
Ek gıdaların bize malesef kötü bir bonusu oldu; kabızlık. Ek gıdalara başladığımız ilk zamanlarda Doruk'un kakası gayet normal olarak biraz katılaştı. Ancak bir haftanın sonunda kabız oldu:( O dönemde henüz kayısıya başlamamıştık. Doktorumuz ilk olarak kayısıyı önerdi. Doruk kayısıyı çok sevdi ama ne yazık ki kabızlığa çözüm olmadı. Şimdi duphalac isimli bir şurup kullanıyoruz hemen hergün kaka yapıyor ama bütün günümüz ıkınarak geçiyor. Bağırsaklarının en yakın zamanda ek gıdalara alışmasını umuyorum.
Ek gıdalarda işin sırrı sabırlı ve kararlı olmak. Doruk bir gün sebze çorbasını yalayıp yutarken ertesi gün 2-3 kaşık zor yiyor. Konuştuğum tüm anneler de aynı şeyi söylüyor. Bu meleklerin yemek konusunda günü gününe uymuyor. Ben çok ısrarcı olmama taraftarıyım çünkü Doruk'a ne zaman zorla yedirsem sonuç kusma oldu. Ama tabii pes de etmemek gerekiyor. Biraz acıkmalarını beklemek biraz da bir sonraki öğünde yine aynı şeyi teklif etmek gerekiyor. Yine de yavaş yavaş bizim yediğimiz şeylere geçiyor olmak oldukça keyifli.
Ek gıdalara geçen herkese kolay gelsin...

2 comments:

siyap said...

esracım gerçekten ek gıdayı çocuğa alıştırmak sabır istiyor.bu arada dorukçuk kabız oldu demek :( anne sütüyle yaptığın mamanın tahıllı olanını kullan istersen(tabi tahıllı kullanmıyorsan) ben kahvaltısını sulandırmak için annesütüyle tahıllı mamayı karıştırıyorum maşallah ek gıdaya geçtiğimizden beri hiç sorunumuz olmadı günde 2 bazen 3 kez kaka yapıyor hergün de 1 öğün patatesli çorba,gün aşırı muz yediği halde...en kısa zamanda düzene girer inşallah,sevgileeer...

doruk'un sayfası said...

biz malesef mamanın tahıllısını kullandığımız halde böyle olduk ama şuruba başladığımızdan beri baya bir düzene girdik sayılır yine de çok ıkına ıkına az az yapıyor ama napalaım elbet alışıcaz:)
sevgiler